A Communal Canopy: Knoxville Botanical Gardens

Year

Summer 2021

Studio
Kevin Stevens

Proposed as an addition to the Knoxville Botanical Gardens, the Communal Canopy serves as a unique and capable space to gather, an alternative space to enjoy the outdoors, experience sweeping views of the Appalachian Mountains, and addresses the most commonly observed need across multiple site visits: a place for play.

Detail_2.png
Section Drawing: KBGA
Elevation 1
Details_KBGA

Playing in the Trees

Designed to be an extension of the tree line at the crest of the hill that situates the Knoxville Botanical Gardens, the Communal Canopy maximizes “play” as an environmental factor. Utilizing similar methodologies to treehouses, the floating platforms soar above the ground below, allowing for a variety of vantage points whilst creating chance encounters and intersections with others.

Perspective_1.png
Roof_Details.png
ELEVATION_2.png
Top